Activities calendar

22 Жовтень 2015

Можливості повнофункціонального режимного веб-тренажеру ПОРТ

Інтерфейс ПОРТу

Для роботи з ПОРТ кожному користувачеві обов'язково необхідно отримати від НВ ТОВ "Інфотех" унікальний логін і пароль. 

Натискаючи на рисунок з картою України (нижче праворуч) потрапляємо на карту України, на якій розміщені енергосистеми (ЕС) ОЕС України (Рис. 1).

 Вибираємо мову інтерфейсу у верхній частині екрану (RU|EN|UK). Переміщаємо курсор по карті і бачимо спливаючий напис поточної ЕС. Вибираємо свою ЕС шляхом натиснення в цьому місці лівої клавіші миші (ЛКМ).

Автоматично переходимо на вибрану схему ЕС (Рис. 2).

  Колесо миші використовується для масштабування схеми. Зміни схеми (збільшення або зменшення) прив'язані до поточного положення курсора, що дуже зручно для великих схем. Усю схему ЕС можна захоплювати шляхом натиснення і утримання ЛКМ (у будь-якій точці схеми) і переміщати її по екрану у будь-якому потрібному напрямі. Якщо після закінчення цієї операції залишаться виділеними деякі елементи схеми, то потрібно просто клацнути ЛКМ на схемі ще один раз (це пов'язано з відомими розробникам проблемами браузерів, обіцяють виправити).

На схемі ЕС відображаються параметри поточного режиму: напруга на шинах п/ст (зелений колір), перетікання початку/кінця ЛЕП (темно-жовтий/темно-помаранчевий), навантаження (блакитний - активне навантаження, світло-бузковий - реактивне) і генерація (Рис. 3). Значення генерації/навантаження можна міняти на схемі. Для цього необхідно встановити курсор на потрібному параметрі і натиснути ЛКМ. З'явиться вікно введення, введіть нове значення і натисніть клавішу "Введення" (Enter).

Увага! Будьте при цьому дуже уважними!

При наведенні курсора на деякі елементи схеми ЕС (вимикачі/роз'єднувачі/шини і тому подібне) може мінятися його вид (зображення стрілки міняється на зображення руки), що вказує на активні елементи, якими можна управляти за допомогою плаваючого (випадного) меню (Рис. 4).

Для вибору меню активного елементу необхідно підвести до нього курсор, натиснути ЛКМ і вибрати (теж використовуючи ЛКМ) потрібну Вам дію з випадного меню. За бажанням Замовника меню може бути каскадним (багатовимірним) - деякі пункти можуть мати додаткові підменю. Передбачена можливість реалізувати будь-яку міру вкладення випадних меню. Залежно від конкретних вимог Замовника до структури і змісту випадних меню ПОРТу, їх можна легко і швидко настроювати.

Інтерфейс ПОРТу у вигляді групи випадних меню дозволяє легко реалізувати максимально повний перелік операцій/робіт з комутаційними апаратами в конкретній підстанції обленерго, МЕМ, АЕС, ТЕС, ГЕС  або ЕС.

Можна управляти (включати/вимикати/перевіряти стан ізоляції і тому подібне) на схемі ЕС будь-якими активними комутаційними елементами.

Вибрана, і після вибору додатково підтверджена, операція зміни параметрів електричної мережі призводить до автоматичного запуску програми розрахунку режиму, записи результатів у базу даних і відображенню параметрів режиму на схему мережі.

Кількість і склад параметрів, що відображаються на схемі, формуються самим Замовником за допомогою вбудованого простого і дуже зручного графічного редактора, який можна використати у будь-який зручний момент часу, не перериваючи при цьому процес проведення поточного протиаварійного тренування (ПТ).

Режими функціонування ПОРТу.

Нині передбачено три основні режими роботи ПОРТу.

  1. Ознайомлення з інтерфейсом. Допускаються будь-які операції. Але. Бажано не зловживати. Рекомендується перед ознайомленням з інтерфейсом експортувати параметри схеми, а після - імпортувати для відновлення поточного режиму.
  2. Проведення ПТ. Процес проведення буде викладений в окремому документі.
  3. Тренажерний ОІК. Як джерело інформації може використовуватись реальний або тренажерний ОІК. У першому випадку з бази даних реального ОІКа результати ТВ і ТС передаються до серверу зв'язку, який періодично пересилає цю інформацію у БД ПОРТ. Цей режим дозволяє здійснювати спостереження за поточним режимом обленерго, МЕМ, АЕС, ТЕС, ГЕС  або ЕС з невеликою затримкою. У другому випадку дублюється існуючий ОІК для використання в якості тренажерного. Результати моделювання режимів з БД ПОРТ передаються у БД тренажерного ОІКа, до якого підключені комп'ютери диспетчерів, які навчаються та тренуються. У цьому режимі диспетчери, що навчаються та тренуються, використовують знайомий і звичний для них інтерфейс ОІКа. Керівник тренування використовує інтерфейс ПОРТу, який має ширші можливості по управлінню тренуванням.